Innbyggermedvirkning

Ikon: Mennesker med felles snakkeboble som inneholder en lyspære.

Medvirkningstiltak kan gi innbyggerne en stemme i lokalpolitikken mellom valg. Noen tiltak er lovpålagte, som medvirkning i plansaker eller råd for eldre, unge og personer med funksjonsnedsettelse. De fleste andre tiltak er imidlertid frivillige, noe som fører til variasjon mellom kommunene.

Korte fakta

Ungdomsråd har møte- og talerett i kommunestyret i 2 av 3 kommuner.

1 av 3 kommuner benytter digitale løsninger for å konsultere innbyggerne mellom valg.

Folkemøter og høringer i forbindelse med planer og andre politiske saker er det vanligste medvirkningstiltaket.


Variasjon i hvilke tiltak som brukes

Figurene under viser variasjon i typer av tiltak som kommunene tar i bruk for å engasjere innbyggere mellom valg. Blant de vanligste ikke-lovpålagte ordningene er folkemøter eller høringer i forbindelse med ulike typer politiske saker.

De fleste av tiltakene nevnt under har enten vært i vekst eller vært stabile den siste tyveårsperioden. Bruk av folkemøter og høringer har vokst mye fra 48 prosent i 2004 til 76 prosent i 2024. Tiltak for å styrke enkeltgruppers politiske deltakelse har på den andre siden sunket fra 48 prosent i 2016 til 24 prosent i 2024.


Ikon: bærbar pc

1 av 3 kommuner bruker digitale plattformer for å konsultere innbyggerne

De aller fleste kommuner bruker sosiale medier til å kommunisere med befolkningen, men i tillegg til dette er bruken av digitale løsninger for å konsultere innbyggerne økende. I 2004 benyttet 1 av 10 kommuner seg av elektroniske høringer. I 2024 har bruken av slike spredt seg til hver tredje kommune.


Vanlig med samarbeid med sivilsamfunnet

De fleste kommuner samarbeider med aktører i sivilsamfunnet som frivillige lag og foreninger og næringsliv. Det vanligste er samarbeid om enkeltsaker. Dette kan for eksempel være å gjennomføre idrettsarrangementer eller kampanjer for å få utflyttere til å flytte hjem til kommunen. Ofte har kommuner og andre aktører ulike typer av samarbeidsforum. Mange kommuner samarbeider også med andre aktører om kommunale utviklingsprosjekter. Dette er spesielt vanlig med næringslivet.


Ikon: Møtebord med mennesker som diskuterer

Mange råd har møte- og talerett i kommunestyret

Kommunene er pålagt å ha egne råd for ungdom, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne som kommer med innspill til lokalpolitikere og administrasjon. Ikke alle, men mange har møte- og talerett i kommunestyret og tilhørende politiske utvalg. Ungdomsråd har møte- og talerett i 66 prosent, eldreråd i 54 prosent og råd for personer med nedsatt funksjonsevne i 53 prosent av kommunene.


Medvirkningsindeks

Medvirkningsindeksen viser hvor omfattende bruken av medvirkningstiltak er i kommunene. Se hvordan din kommunene skårer når det gjelder bruk av medvirkningstiltak og sammenlikn den med andre.


Vil du vite mer?